FIRETYS: Tavoitteena taloudellinen vapaus (kirja-arvostelu)

 

Varhainen eläköityminen, huolettomampi tulevaisuus, velkakierteen katkaisu tai rahaa pahan päivän varalle? Firetyksestä kertova tietokirja antaa vinkkejä, miten päästä alkuun. 
 

Kotimainen tietokirjailija Maria Carlsson kirjoittaa työelämästä ja taloudesta opuksia. Hänen uusin kirjansa FIRETYS-tavoitteena taloudellinen vapaus, kertoo säästämisestä elämäntapana, jossa pyritään itsenäiseen riippumattomuuteen. Kirjan nimi FIRETYS tulee englannin kielen sanoista= FIRE eli Financinal independence, retire early.
Suomen leveypiireillä ei kovinkaan monella ole samanlaisia mahdollisuuksia kuin parempien länsimaiden kansalaisilla. Monella meistä ei ole siis mahdollisuuksia eläköityä nuorena ja on muutenkin hankala saada kultaista kädenpuristusta. Firetyksestä kirjoittava Maria haluaa kertoa, että ihminen voi osittain myös itse vaikuttaa tulevaisuuteensa, sillä säästäminen ei katso ikää. FIRE-ajattelun ideana onkin laittaa rahaa säästötilille oman tuloluokan mukaan ja luopua kaikesta turhasta. Yksinkertaisesti, alkaa siis ajattelemaan taloudellisesti.

Esimerkkinä tästä; Säästäjän olisi hyvä kulkea lyhyet työmatkat kävellen tai pyörällä. Ostaa ruokaa aina tarjouksesta tai suosia punalaputettuja tuotteita. Vaihtaa vakuutukset halvimpiin. Luopua lehdistä tai internetin suoratoistopalveluista ja lainata elokuvat kirjastosta. 

 Lähtökohtana on siis taustatyö. 
  •  Sitten mietitään, mitä tarvitaan säästämiseen ja miten omakohtainen elämä tulee muuttumaan säästötalkoiden ansiosta. 
  • Varsinainen aloittaminen. 
  • Pihistely, kirjanpito, hetkessä eläminen.
  •  Myös uusien tulolähteiden vaaliminen. 
  • Pitkäjänteisyys ja kärsivällisyys.
 
Aktiiviset firettäjät maksimoivat säästämisensä löytäessään väyliä, joilla lisätä tulolähteitä ja samalla tapoja, joilla pienentävät kulujaan. Firetystä sanotaan aggressiiviseksi säästämiseksi, koska se on niin kurinalaista. Firettäjä laittaa säästöön enemmän kuin 10% tuloistaan, nopeiden tulosten saavuttamiseksi. 
 

 

Kirja sisältää seuraavat aihealueet:

1. Raha, elämä ja vapaus.
2. Myyttejä ja suuria tunteita.
3. Oletko plussan puolella. 
4. Kohti ylijäämää.
5. Mitä omistat ja mitä olet velkaa.
6. Nyrkkisääntöjä rahan riittämiseen. 
7. Apua, minustako sijoittaja?
8. Hajauta ja hallitse.
9. Kartta kohti vapautta.
 
Mainittakoon kuitenkin muutama miinuspuoli. Aihetta käsitellään suppeasti. Olisin kaivannut konkreettisia vinkkejä, joilla kerryttää rahavirtaa, sillä kirjassa luetellaan asioita, jotka ovat monelle itsestäänselvyyksiä. Olisin toivonut ammattilaiselta vinkkejä myös siihen, mihin osakkeisiin aloittajan olisi kannattavaa panostaa? Mutta kirja on erittäin motivoiva. Sen lukemalla tulee olo, että minäkin pystyn tuohon. Erityisesti pidin siitä, että Maria käsitteli asiaa aloittavan säästäjän näkökulmasta. Kirjassa käsitellään realistisesti mahdollisista säästäjän takapakeista eli työttömyydestä, koronakriisistä/lieveilmiöistä sekä yksilön sairastumisesta ja mahdollisesta huomioitavasta osakesalkun arvon heittelemisestä. Hyvä juttu oli konmarittamisesta, jossa pyritään minimalistiseen elämäntapaan ja jonka myötä hankkiudutaan eroon turhasta tavarasta. Tavaroita myymällä saadaan lisää myös kassavirtaa. Oli hienoa, että kirjoittaja osasi käsitellä asiaa tavallisen lukijan näkökulmasta, jolla ei välttämättä ole säästöjä ja omaisuutta, vaan joka haluaisi ruveta kerryttämään niitä.
Annan arvosanaksi 4/5. Suosittelen.
                                         
                                                Blogin kanssa yhteistyössä
                                 
                                                www.arthouse.fi  
                                   
                                                https://arthouse.fi/sivu/tuote/firetys/2720833
 
                                                Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/FIRE_movement



Kommentit

Suositut tekstit