Hämmentävä tekoäly


Tekoälyssä mennään koko ajan eteenpäin, koska ihmiset kokevat sen helpottavan elämäänsä. Vaaroja ei mietitä, sillä niiden uskotaan olevan kaukaisia. Tietokoneiden ja tekoälyn kehittymisestä seuraa monenlaista. Tulevaisuudessa voi olla täysin mahdollista, että robotit ovat vallassa. Kukapa olisi edes kaksikymmentä vuotta sitten uskonut siihen, että pesukoneet toimisivat lähitulevaisuudessa etäohjattuina, parisuhde muodostettaisiin algoritmeillä seuranhakusivustolla, autot kulkisivat itsestään tai, että virastot tulisivat toimimaan pääasiassa netistä käsin? On pelottavaa ajatella, mihin ihmisiä kohta edes tarvitaan?

Tiede voi olla sekä hyöty, että haitta. Pitkälti asia riippuu siitä, miten kone on ohjelmoitu ajattelemaan tai kuka sen on luonut ajattelemaan. Uskon, että lääketieteen kehityksessä tekoäly on hieno juttu. Tekoälyn voimin voidaan paikantaa sairauksia, hoitaa niitä ja tehdä mullistavia löytöjä. Tekoälyn kehitys on hieno juttu myös arkeologiassa, jossa toimivat pitkälti samat tutkimusmenetelmät kuin edellämainitussa. Oletteko kuulleet uusimpia juttuja Leonardo Da Vincin hiuskiehkurasta? Entä Egyptin muumioista? Voimme olettaa, että jatkoa seuraa.
Muutama vuosi sitten luin mielenkiintoisen artikkelin, jossa käsiteltiin tekoälyn soveltamista kulttuuriin ja taiteisiin. Tutkijat tosissaan pohtivat sitä, josko elokuvissa ei tarvitsisi tulevaisuudessa olla enää oikeita näyttelijöitä, vaan tietokoneversiot tekisivät työt? Ajatus kuulosti typerältä, sillä animaatioelokuvillehan on omat fanikuntansa (sitähän se olisi) ja elävän taiteen arvostajille omansa? Tutkijat perustelivat suunnitelmaa jopa niin, että teatteria ja vastaavia ruvettaisiin enemmän taas arvostamaan. Tämä olettamus on kuitenkin väärä, nimittäin kuinka kävi teattereille, kun elokuvateatterit valtasivat kaupungit...niinpä.

Omassa elämässäni koitan jarruttaa tieteen kehitystä, niin paljon kuin mahdollista, vaikka pienissä erissä hyödynnänkin sitä.
Käytän tietokonetta viikottain. Android-puhelinta käytän päivittäin. Televisio on päällä aamuisin. Kaikki muut laitteet toimivat vanhanaikaisin menetelmin ja haluaisin pitää sen niin. Tylsyyteen saatan joskus käyttää tekoälyä, sillä netissähän kaikki nykyään toimii niin. Eilen tein lööppilehden runotestin ja sain vastaukseksi kauniita säkeitä. Viime viikolla tein algoritmisen naamantunnistustestin saman omistuksen sivuilta ja sain tulokseksi melko mielenkiintoisia naamavärkkejä. 
Talvella latasin puhelimeen äänipohjaisen navigaatioapplikaation, jolta sai kysyä reittejä, neuvoja ja ohjeita kuten; Missä sijaitsee lähin huoltoasema? Missä on geokätkö? Kuka on kaupungin johtaja? Missä sataa?
En tietenkään voinut olla testaamatta ohjelmaa ja kysyinkin siltä, kaikkea ihan hölmöä. Ohjelma vastasi monotonisesti ja kun se ei tajunnut kysymystä, niin se muutti kysyjän kysymyksen tekstiosioon eri kysymykseksi. 

(Omat keskustelut sinisellä ja tekoälyn keskustelut valkoisella)




Kokeilun jälkeen poistin kaikki tiedot puhelimesta, vaikka ainahan jotain jää bittiavaruuteen.
Mutta mikä asiassa on pelottavaa on se, että nuo olivat vielä viattomia puhelinta tukevia ohjelmia. Asiantuntijat kehottavat ihmisten arkielämäänkin jo paljon monimutkaisempia tekoälyn muotoja. Muutaman vuoden sisällä pyritään tunnistautumaan lähipankkiinkin verkkokalvon avulla ja kaupassa lasku hoidetaan koodilla.

Miettikää, että jos kuvantunnistusohjelma voi löytää naaman miljardien ihmisten joukosta, niin mitä muuta se voi tehdä? Tulevaisuus onkin melko ahdistava.








Kommentit

Suositut tekstit