H.P. Lovecraftin Parhaat (kirja-arvostelu)

 "Ehkä kaikkein armeliainta maailmassa on ihmisen kyvyttömyys ymmärtää kaikkia ihmismielen rakenteita. Elämme tyynellä välinpitämättömyyden saarella keskellä äärettömyyksien mustaa merta, eikä ole edes tarkoitettu, että suunnistaisimme ulapalle.                                                     

 Uhkat avaruudesta, ihmisen alkuperä, muinainen Atlantis vai jotain muuta? Käperry vilttiisi ja anna painajaisen viedä sinut kauas, kauas vuorille...

 Arthouse lähetti kirjan, jota voisi kutsua jokaisen vanhan kirjallisuuden ystävän herkkupalaksi. Tämä kirja on nimeltään;  H.P. Lovecraftit Parhaat.                                                                

 Amerikkalainen Howard Phillips Lovecraft (1890-1937) oli romanttisen aikakauden lopun viimeisiä todellisia vaikuttajia, mutta myös runoilija ja tieteilijä. Ensimmäiset tarinansa mielikuvituksekas Lovecraft kirjoitti alle kymmenenvuotiaana ja niihin hän ammensi tietoa asioista, jotka tiesi henkilökohtaisesti. Lovecraft ihaili myös Edgar Allan Poeta ja kirjoitus sai vaikutteita myös hänestä. Vuonna 1899 mies aloitti ammattimaisen kirjoittamisen perustamalla kaksi lehteä (The Scientific Gazette sekä The Rhode Island-Journal of Astronomy). Tästä seurasi Dagonin julkaisu, joka oli Lovecraftin ensimmäinen julkaistu novelli. Rahattomuudesta kärsivä nuori Lovecraft joutui kuitenkin keskeyttämään koulunsa ja jatkamaan rakasta harrastustaan nyt pakon sanelemana, palkkioiden toivossa. Lovecraft oli työteliäs, mutta ei saanut reilua tunnustusta. Monen taiteilijan tavoin hän eli köyhänä ja kuoli nuorena, eikä eläissään nauttinut sitä suosiota, josta hänet tunnettiin paljon myöhemmin.

Lovecraftin teoksia ovat mm; The Tomb, A Reminiscence of Dr. Samuel Johnson, Polaris, Beyond the Wall of Sleep, Memory, Old Bugs ja The Street. Populaarikulttuurissa olemme nähneet miehen tarinoita musiikkivideoilla ja elokuvissa kuten; The Thing, Re-animator ja Hulluuden Syövereissä. Lovecraftin kokoelmakirja sisältää kuusi kirjailijan kuuluisimmasta novellista nimeltään; Väri avaruudesta (The color out of space), Varjo Innsmouthin yllä (The shadow over Innsmouth), Herbert West-elvyttäjä (Herbert West Re-animator), Hulluuden vuorilla (At the mountains of madness), Charles Dexter Wardin tapaus (The case of Charles Dexter Ward) ja Hautakummun salaisuus (The Mound) -(joka oli myös tämän lukijan henkilökohtainen suosikki). Lovecraftin parhaat kirjassa on yli viisisataa sivua tekstiä ja se on tyyliltään hidastempoista. Kirjoittajalla on ollut ongelmia oman jaksamisensa kanssa ja tämä välittyy hyvin lukijalle. Tästä syystä suosittelenkin kirjaa edistyneemmille lukijoille.

Unissa näin enemmän kuin saatoin muistaa, mutta sekin mitä muistin joka aamu riittäisi leimaamaan minut hulluksi tai neroksi, jos koskaan uskaltaisin tallentaa sen paperille. Tunsin että jokin pelottava voima pyrki kiskomaan minut vähitellen terveiden maailman järjellisestä elämästä pimeyden ja vierauden tuntemattomiin kuiluihin, ja tämä prosessi kulutti minua kovasti. Terveyteni ja ulkoinen olemukseni huononivat jatkuvasti, kunnes minun oli lopulta luovuttava työstäni ja sulkeuduttava invalidin toimettomaan, eristäytyneeseen elämään.”

 

 P.S. 
Viimeisenä asiana mainittakoon erityinen kiitos kääntäjille (Äärelä, Selkälä, Roswall) jotka ovat suomentaneet kirjan kunnioittamalla mahdollisimman paljon alkuperäistä, ilman taiteilijan vapauksia. Oli ilo lukea tekstiä! :) 
 
Yhteistyössä: Arthouse

Kommentit

Suositut tekstit